TeeeATRE: Emociona’t, Expressa’t, Estrena’t

***Si us voleu inscriure a les activitats culturals actuals, podeu visitar directament “El fil d’Ariadna”***

Origens del projecte

Artixoc ve realitzant aquest programa d’acció social a partir de l’art des del 2005, més de 15 anys treballant amb diferents activitats i projectes dins l’Institut Joan Coromines (centre del barri d’Hostafrancs, Barcelona, amb un alt nombre d’alumnes d’origens diversos). Hi hem fet tallers de hip hop, percussió, i, sobretot, teatre. Fins al 2012 hi vam realitzar el projecte “punt de pARTIda Jove” que es conduïa juntament amb el Districte de Sants-Montjuïc i que afavoria la integració de joves d’origen nouvingut per tal d’evitar-los riscos socials i millorar les seves condicions de vida. El 2013 Artixoc va agafar les regnes del projecte en solitari, però amb total suport de Institut i, més tard del Consorci d’Educació. El 2015 va rebre el reconeixement del Consorci d’Educació entrant dins el programa Aprenentatge i Servei que ens permetia impartir classes de teatre durant l’horari escolar (optativa de teatre de 2n d’ESO), al costat d’un professor del centre. El 2016 aquestes classes es van ampliar i es van sumar al projecte “Arrels” durant un trimestre, fent classes de teatre al col.lectiu gitano amb gran èxit d’asssitència.

TeeeATRE

A partir de l’any 2019, el projecte fa un altre gir i es crea un programa basat en  l’aprenentatge del teatre com a eina educativa a 7 centres escolars de secundària de Barcelona amb característiques similars però amb necessitats diferents.

Cada centre escull una línia d’actuació estratègica i una o diverses accions complementàries, que considerin adequades a les seves necessitats i context.

Per què el teatre? El teatre és una eina de transformació i educació que ens ajuda a assolir una maduresa emocional en l’alumnat. Proposem uns itineraris formatius i activitats que proporcionen als adolescents eines necessàries pel desenvolupament d’habilitats personals, tractament de les emocions, millor entesa amb el seu entorn i aprenentatges cognitius intel.lectuals. Les 3 línies estratègiques d’actuació o “Itineraris” són:

Itinerari Emociona’t :

Volem  ensenyar a identificar, reconèixer i gestionar les diferents emocions per tal de donar-se eines per arribar a l’etapa adulta de manera satisfactòria. Es tracta d’un curs per iniciar-se en la disciplina teatral. Els joves aprenen a motivar-se, a relaxar-se i a fer una gestió saludable de les seves emocions.

Itinerari Expressa’t:

Es donen eines per a la gestió del comportament,: com som i com ens comportem en diferents situacions i contextos?. Com intervé el diàleg interior i exterior?  Es treballen parcel·les de la interpretació sobre perfils de persones, maneres de ser i expressar-se. Treballem la connexió entre la veu, el cos i la interpretació. Aprofundim en la reflexió i practiquem l’expressió oral, gestual i corporal.

Itinerari Estrena’t:

En aquesta part del projecte els alumnes treballaran principalment la creativitat.

A partir del fet escènic aprendrem a analitzar la posada en escena com un tot global i durem a terme les nostres pròpies creacions. Partirem d’un tema i tractarem de portar-lo al nostre terreny, a allò conegut pels joves. A poc a poc, anirem transformant les propostes en material escènic. Tindrem en compte la forma i el contingut, el dins i el fora, la mirada de l’espectador, el llenguatge no verbal, l’acció, la barreja de llenguatges, el ritme, la sorpresa, la música, el trencament de les expectatives, etc.

Accions complementàries:

Les accions complementàries s’anomenen “El fil d’Ariadna”. Es tracta de prendre el mite del laberint del Minotaure com a exemple de la vida, per afrontar dificultats dels entorns en els que es mouen els adolescents: la família, els amics i les perspectives de futur.

Aquests entorns, i més tenint en compte les dificultats afegides per la Covid-19, se’ns han tenyit de colors foscos. Aquests “universos” en el que estem tots embolicats no ens agraden.El laberint simbolitza les dificultats i les barreres i es vol estirar d’un fil protector per tal de superar-les amb l’ajut de tothom. Aquest apartat es fixa en 3 entorns i es fan diferents propostes:

Territori: participem en actes oberts al públic en general ja siguin del barri o de la ciutat. Ens posem en connexió amb entitats i/o col·lectius, escoles o l’administració i compartim els resultats dels aprenentatge adquirits en algun dels Itineraris anteriors.

Família: els alumnes són mestres de teatre amb els seus familiars. Es realitza una presentació a les famílies i se’ls introdueix en els aprenentatges teatrals dels seus fills, també de la mà dels propis fills i filles.

Padrins: els alumnes participen fent de professors de teatre amb alumnat de primària, normalment de 6è curs.

TeeeATRE: Emocion’t, Expressa’t, Estrena’t